Interview VeleHanden vrijwilliger Jeroen Zwier
Jeroen Zwier heeft al meer dan 10.000 scans ingevoerd en heeft afgelopen jaar nog deelgenomen aan een Talkshow in het teken van VeleHanden. Hij stelt zich graag voor.
Jeroen Zwier heeft al meer dan 10.000 scans ingevoerd en heeft afgelopen jaar nog deelgenomen aan een Talkshow in het teken van VeleHanden. Hij stelt zich graag voor.
Meer dan 20.000 vrijwilligers zetten zich op VeleHanden in om erfgoed digitaal te ontsluiten. Maar wie zijn deze vrijwilligers nou eigenlijk? Om je aan hen voor te stellen, laten we je iedere maand graag kennismaken met één van onze toegewijde vrijwilligers. @Jeroen Zwier heeft al meer dan 10.000 scans ingevoerd en heeft afgelopen jaar nog deelgenomen aan een Talkshow in het teken van VeleHanden, deze kun je hier terugkijken: https://lnkd.in/ekEwyKY8. Hij stelt zich graag aan jullie voor
Mijn naam is Jeroen Zwier en ik werk al ruim 3 jaar mee met VeleHanden. Mijn interesse voor historie maakt het gemakkelijker dat ik eraan meewerk. In de coronatijd was het niet mogelijk om werkzaam te zijn bij Oudheidkamer Twente, Museum Hengelo en museumboerderij De Wendezoele. Zo ontstond mijn deelname aan VeleHanden in december 2020 – en nu niet meer weg te denken!
Van oorsprong ben ik op zoek naar meer gegevens voor mijn stamboom. Al snel kwam ik terecht bij projecten, waar wel eens informatie te voor schijn zou kunnen komen: Compareerden voor mij en Alle Amsterdamse akten. Deze projecten van het West Fries Archief en Stadsarchief Amsterdam hebben mij al wat opgeleverd voor mijn stamboom, mede ook door de hulp van andere deelnemers (collega’s!) (met name bij Compareerden voor mij). Verder heb ik deelgenomen aan projecten als Bevolkingsregisters Zeeland 1900-1938, De laatste kaart: persoonskaarten 1939-1984 en Fan wa bisto ien? Bevolkingsregisters Sudwest-Fryslan 1850-1922. Heb van al deze projecten zelfs een logboek aangelegd met de werkzaamheden en ook bijzonderheden, die ik ben tegengekomen.
In Alle Amsterdamse Akten kun je het meest boeiende verhalen uit halen uit notariële akten, waarin een stuk historie van Amsterdam te halen valt. Compareerden voor mij gaat over het indexeren van notariële akten van notarissen in West-Friesland. Ook deelname aan Traliewerk/Traaljuwurk, waarin gegevens uit registers van het Gevangeniswezen vanaf 1797 moeten worden gehaald (hierin staan verdachten en veroordeelden uit Friese gevangenissen). Altijd in gedachte: vind ik toevalligerwijs nog een voorouder? Maar andere projecten waar ik alleen namen en aanvullende informatie moet invoeren, is op z’n tijd leuk om te doen.
Ik probeer ’s ochtends er een aantal in te voeren en op televisieloze avonden (die zijn er tegenwoordig vaak) ook nog 1 à 1,5 uur. Het verschilt per project hoe snel je ze kunt doorwerken. Mijn streven is om er minimaal 10 akten (per dag) door te werken
In de tijd dat ik er mee bezig ben, leer je de verschillende handschriften steeds beter lezen. Sommige notarissen (en/of klerken) hanteren bijna schoonschrift, en anderen gebruiken dan een soort doktershandschrift en dus lastiger te ontcijferen. Daarnaast krijg je door het lezen en bestuderen van de aktes ook inzicht in de maatschappij van toen.